Nieuws

Jacobusviering 2015: samen op weg naar Jacobus

Op zaterdag 25 juli as. ontvangt de Broederschap een groep pelgrims van Der Deutsche Jakobus Gesellschaft uit de omgeving Keulen, Aken, Mönchengladbach. Tezamen wandelen de Broeders met hun gasten vanuit Thorn naar Roermond. Onderweg worden kapellen aangedaan in Thorn, Herten, de Voorstad en Roermond, die verbonden zijn met Sint Jacobus. De groep vertrekt al vroeg vanuit het Witte Stadje en wordt tegen 16.30 uur verwacht in de refugio, waar men een broodje eet en zich een beetje kan opfrissen. Aansluitend maakt de groep samen met de Broeders in processie de intocht in de Kathedraal om gezamenlijk met de overige aanwezigen de naamdag van Jacobus én Christoffel te vieren.

25 juli is natuurlijk de naamdag van de Heilige Jacobus. Maar we vieren tegelijk ook St. Christoffel, wiens naamdag eveneens op 25 juli valt. Omdat echter nooit de naamdag van twee heiligen tegelijk gevierd wordt en Jacobus als apostel 'hoger in rang is' wordt Christoffel doorgaans een dag eerder herdacht. In Roermond dus niet, we kozen voor echte verbroedering van de Broederschap met de Christoffel-parochie. Bovendien neemt de parochie maar liefst drie koren mee voor deze viering. Plus volkszang met een Pelgrimslied. Dat belooft een beter bezochte en mooie dienst te worden. De dienst begint om 17.30 uur.
Na afloop van de viering is er gelegenheid de reliek van Jacobus te vereren.
De prior van de Broederschap en tevens deken van de Kathedraal biedt ter afsluiting van de dag iedereen een kop koffie aan met iets lekkers erlangs.

Geplande pelgrimstocht verschoven, maar de viering in de Kathedraal gaat gewoon door!

Gisteren (23 juli 's avonds) is in samenspraak met onze Duitse Pelgrimsvrienden uiteindelijk besloten om op basis van de weersverwachtingen op dat moment (zie hieronder), de georganiseerde pelgrimswandeling van 25 juli te annuleren. Bij het nemen van die beslissing is overwogen, dat de hele dag in de regen lopen (hoe goed de aanleiding ook moge zijn) niet heel slim is. Maar vooral is overwogen dat ook onstuimig weer en mogelijk onweer zijn aangekondigd. Onverstandig om dan in bosrijk en soms open gebied te gaan pelgrimeren. De verantwoording daarvoor willen de organisatoren niet nemen. 
Misschien blijkt morgen dat we te vroeg of ten onrechte deze knoop hebben doorgehakt, maar dat is altijd nog beter dan met deze voorkennis de problemen opzoeken. Bovendien moeten mensen die van ver gaan komen, tijdig geinformeerd worden over het uitstel. Afgesproken is namelijk, dat we de geplande pelgrimstocht op een nader te bepalen moment samen alsnog gaan maken. U wordt o.a. via deze site van een nieuwe datum op de hoogte gesteld.

Hieronder enkele foto's van de viering van zaterdag 25 juli 2015.
Op het altaar de armreliek van Jacobus, die na de viering vereerd kon worden.
Op de rechterfoto: Prior mgr. Rob Merkx en de Ceremoniarius van de Broederschap Bert Bremmers.
Foto's door Frau Hildegard Frohn van Der Deutsche Jakobus Gesellschaft uit de omgeving Keulen, Aken, Mönchengladbach.

 

 

Meer nieuwsberichten

Landelijke Pelgrimsmis 2019

Nieuwsarchief

Jacobusdag 2017 vanuit Galerie Het Achterhuis
Samen met de Bisschop naar Heerlen
We gaan een Investituur vieren!
Pelgrimsmis 2017 met een prachtig middagprogramma
Landelijke Pelgrimsmis 2016
Tweedaagse Jacobusbedevaart Nijmegen - Kranenburg - Goch (Duitsland)