Nieuws

Pelgrims2daagse 2019

Het is inmiddels een traditie geworden, dat de Broederschap van de H. Jacobus de Meerdere uit Roermond in het voorjaar een pelgrimstocht organiseert. Op 4 en 5 mei 2019 werd voor het tiende jaar op rij deze tocht gehouden. Op 4 mei werd door de 36 deelnemers gelopen van Echt naar Sittard en op 5 mei van Sittard naar Houthem Sint Gerlach.

In Echt werd eerst stilgestaan bij de geschiedenis van Edith Stein. Deze Duitse kloosterlinge van Joodse origine en geleerde werd in 1942 in Echt in het klooster waar zij verbleef, gearresteerd en overgebracht naar Westerbork en later naar Auschwitz. Op 9 augustus werd zij vergast nabij het kamp Birkenau. Op 11 oktober 1998 werd zij in Rome heilig verklaard.

Nadat de laatste deelnemers op het station van Echt waren gearriveerd, liep de groep naar het buurtschap Gebroek bij Echt alwaar bestuursleden van de Stichting St. Annakapel deze pelgrims warm hebben ontvangen met Koffie/thee en de welbekende “moffelkook”. De heer Lei Theelen, voorzitter van stichting Kruisen en Kapellen, vertelde een mooi verhaal over de geschiedenis van de omgeving, het ontstaan van de St. Annakapel en hoe de “moffelkook” aan zijn naam is gekomen. Met veel aandacht werd er geluisterd naar alle verhalen en enkele deelnemers maakten van de gelegenheid gebruik om een kaars aan te steken voor een dierbare overledene of zieke.
De Pelgrims waren de stichting St. Annakapel erg dankbaar voor wat voor hen was georganiseerd en velen deden een bijdrage in de collectebus voor het onderhoud/ behoud van de St. Annakapel.

Voordat de groep verder trok werd eerst voor de kapel een groepsfoto gemaakt.

Onder een stralend zonnetje trok men verder door het natuurgebied dat aan dit buurtschap grenst en werd nog nagenoten van deze verrassende bijeenkomst. Na Dieteren werd in Susteren de lunch gebruikt en een bezoek gebracht aan de Amelberga-basiliek.

’s Middags ging het gezelschap verder door Nieuwstadt naar het Duitse Millen en werd de route vervolgd via het Jacobspad naar Sittard. Daar werd overnacht bij de zusters op de Kollenberg.

Op zondag 5 mei ging men verder over het Jacobspad naar Munstergeleen. Bij de kapel van Pater Karel werd even gestopt voor een kopje koffie of thee en een bezoek aan de kapel die in de schuur van het voormalige ouderijk huis van deze Heilige is ingericht.

Via  Spaubeek en Schimmert liep het gezelschap door naar Houthem Sint Gerlach. Daar werden de deelnemers opgewacht door de broeders Paul, Erik, Thom en Wiel. Zij waren aanwezig in groot tenue om de deelnemers op waardige wijze te ontvangen. Dit werd, gezien de reacties van de deelnemers, zeer op prijs gesteld.

In de refugio van Houthem Sint Gerlach werd onder het genot van een laatste kop koffie, geserveerd door Elly Gelissen, afscheid van elkaar genomen. Maar niet nadat eerst gewijd zand uit de nis onder het praalgraf van Sint Gerlachus werd genomen en broeder Wiel Gelissen nog twee verschillende stempels van Houthem St. Gerlach in alle credentials had aangebracht.

De Broederschap heeft het voornemen om hun volgende Pelgrims-tweedaagse te houden op zaterdag 2 mei en zondag 3 mei 2020. Het vertrek is dan op 2 mei 2020 vanaf het NS station Geleen-Oost, om via Spaubeek en het centrum van Heerlen op 3 mei 2020 te eindigen in de St. Jacobuskerk te Bocholtz.

 

Meer nieuwsberichten

Kort verslag Broeders on tour in Aken
Programma Broederschap 2024
Impressie Pelgrims 2-daagse 2023

Nieuwsarchief

Pelgrimsmis 2024
Jacobus viering 2023
Broeders op locatie oktober 2023
Bezoek Jacobushoeve Vessem
Landelijke Pelgrimsmis 2023
Pelgrims 2-daagse 2023, zaterdag 6 en zondag 7 mei
Investituur nieuwe broeder
Overlijden Ere Bestuurslid Ghiel Pijpers
Landelijke Jacobusdag 2022 te Roermond
Terugblik Pelgrims 2-daagse 2022
Aanwezigheid Evermarusviering 1 mei 2022
Refugio ingezegend na grondige opknapbeurt
Terugblik landelijke pelgrimsmis 13 maart 2022
Ghiel Pijpers benoemd tot Ere-bestuurslid van de Broederschap
Investituur nieuwe broeder 2021
Broederschap aanwezig bij Evermarus processie Rutten (B)
Pelgrims 2-daagse 2022
Broeders op locatie 2022: Grootseminarie Rolduc
Broeders op locatie 25 oktober 2021
30 oktober Dag van de Pelgrim
Investituur nieuwe broeder
Landelijke pelgrimsmis 2022
Jacobusviering 2022
Ut stekske vaan Jacobus
Jacobusviering 2021
Pelgrimsmis 21 maart 2021 geannuleerd
Investituur nieuwe broeder
Jacobusdag 25 juli 2020
Octaaf Sint Gerlachus
Pelgrimsmis Roermond afgelast
Pelgrims 2 daagse 2020 afgelast
Investituur 2 nieuwe broeders
Broeders op locatie in Horst
Overlijden broeder Hans Pastwa
wandeling 25 augustus
Jacobusviering 25 juli 2019
Broeders op locatie in Kerkrade
20 juni 2019 inzegening Jacobuskapel in het buurtschap Geloo te Belfeld
Kerkenwandeling Utrecht
bezoek Broederschap aan Emmerich
Landelijke Pelgrimsmis 2019
Broeders op locatie 2018
Investituur van een nieuwe broeder