Nieuws

Landelijke Jacobusdag 2022 te Roermond

De landelijke Santiagodag wordt dit jaar gehouden in Roermond en hierbij geven de Broeders acté de presence. In het bericht volgt een korte beschrijving wat er allemaal te doen is in Roermond.

Tijdens de  Jacobusdag 2022 in Roermond worden de deelnemers aangespoord als echte pelgrims hun eigen weg te kiezen door het programma. In het centrum van Roermond kunnen bezoeken gebracht worden aan de kathedraal, de Munsterkerk en de Caroluskapel. Monumenten die tot de verbeelding spreken en een bezoek zeker de moeite waard. In een boekje dat elke deelnemer,  die zich heeft aangemeld, thuis krijgt gestuurd, staat een uitgebreide beschrijving van deze drie gebouwen en de aanwezige kunstschatten.


De Broederschap van de Heilige Jacobus de Meerdere organiseert om 11:30 uur in de Kathedraal een pelgrimsmis waarin de deken van de broederschap zal voorgaan en waarbij de aanwezigen na afloop van de viering de pelgrimszegen kunnen ontvangen waarbij de grootste reliek van Jacobus buiten Santiago een belangrijke rol speelt. Het Roermonds mannenkoor zal tijdens de viering o.a. een speciaal voor dit koor geschreven Jacobuslied ten gehore brengen. Voorafgaand aan de viering zal de Roermondse Portico da Gloria worden geopend. In de ruimte onder de toren van de kathedraal zullen afbeeldingen te zien zijn van de Portico da Gloria. Het hoogtepunt van de romaanse beeldhouwkunst in Spanje.


Tegelijkertijd wordt in 't Paradies een lezing gehouden door Monique Walrave met als titel: “Verkenning, nabijheid en ontmoeting in het heilig jaar.“ Gezien de beschikbare ruimte is dit de enige activiteit waarvoor men zich van te voren moet aanmelden. De Caroluskapel is de hele dag geopend voor bezoek. In de kapel is op deze dag een tentoonstelling van de martelaren van Roermond en in het Atrium is een tentoonstelling over het ontstaan van Nederland.


In de Voorstad Sint Jacob is een rondwandeling uitgezet langs alle Jacobalia die dit deel van Roermond rijk is. Van oudsher is dit de plaats waar pelgrims zich verzamelden en verder trokken.

In het centrum is de Galerie van glaskunstenares Mariska Dirkx toegankelijk voor de deelnemers.
Peter Hesseling zal samen met zijn vrouw Fiet in de kathedraal de Jacobuslezing verzorgen met als thema: Welke invloed Jacobus heeft in deze tijd en voor mij persoonlijk. Voorafgaand aan de lezing zal de Katheder Jacobi, die speciaal voor deze dag is gemaakt, worden ingewijd.
De Jacobuskapel in de kathedraal is de hele dag te bekijken.


In ’t Paradies kan worden geluncht en zal cineast pelgrim en schrijver Leo Baeten caminofilms vertonen die hij in de loop der jaren heeft gemaakt. In de gangen van dit complex kunnen de foto’s worden bekeken die leden van het genootschap hebben ingestuurd die naar hun mening het best aangeeft waar het om draait op de Camino. Daarnaast zullen aquarellen van Rein van Uden te zien zijn en tekeningen van Pascalle Kusters samen met enkele werken van haar vader.
Ook is ’t Paradies de plaats waar de deelnemers die zich hebben aangemeld de lunch kunnen gebruiken.
Dit gebouw ligt vlakbij de Onze Lieve Vrouwe Munsterkerk. Deze voormalige kloosterkerk is in de 19e eeuw door de Roermondse architect Pierre Cuypers verbouwd een aangepast. In de kerk zijn een groot aantal opmerkelijke kunstschatten te vinden.


De dag wordt afgesloten met een slotconcert in de kathedraal. Het koor Cantus Ex Corde neemt u mee op een muzikale reis naar Santiago de Compostela.
Meer informatie over het programma kunt u lezen op : https://www.santiago.nl/jacobusdag2022/

 

Hieronder de offciële aankondiging van de Landelijke dag, maar let op: er zijn op het laatste moment wijzigingen doorgevoerd in het programma die niet vermeld staan in onderstaand programma.

Meer nieuwsberichten

Kort verslag Broeders on tour in Aken
Programma Broederschap 2024
Impressie Pelgrims 2-daagse 2023

Nieuwsarchief

Pelgrimsmis 2024
Jacobus viering 2023
Broeders op locatie oktober 2023
Bezoek Jacobushoeve Vessem
Landelijke Pelgrimsmis 2023
Pelgrims 2-daagse 2023, zaterdag 6 en zondag 7 mei
Investituur nieuwe broeder
Overlijden Ere Bestuurslid Ghiel Pijpers
Terugblik Pelgrims 2-daagse 2022
Aanwezigheid Evermarusviering 1 mei 2022
Refugio ingezegend na grondige opknapbeurt
Terugblik landelijke pelgrimsmis 13 maart 2022
Ghiel Pijpers benoemd tot Ere-bestuurslid van de Broederschap
Investituur nieuwe broeder 2021
Broederschap aanwezig bij Evermarus processie Rutten (B)
Pelgrims 2-daagse 2022
Broeders op locatie 2022: Grootseminarie Rolduc
Broeders op locatie 25 oktober 2021
30 oktober Dag van de Pelgrim
Investituur nieuwe broeder
Landelijke pelgrimsmis 2022
Jacobusviering 2022
Ut stekske vaan Jacobus
Jacobusviering 2021
Pelgrimsmis 21 maart 2021 geannuleerd
Investituur nieuwe broeder
Jacobusdag 25 juli 2020
Octaaf Sint Gerlachus
Pelgrimsmis Roermond afgelast
Pelgrims 2 daagse 2020 afgelast
Investituur 2 nieuwe broeders
Broeders op locatie in Horst
Overlijden broeder Hans Pastwa
wandeling 25 augustus
Jacobusviering 25 juli 2019
Broeders op locatie in Kerkrade
20 juni 2019 inzegening Jacobuskapel in het buurtschap Geloo te Belfeld
Pelgrims2daagse 2019
Kerkenwandeling Utrecht
bezoek Broederschap aan Emmerich
Landelijke Pelgrimsmis 2019
Broeders op locatie 2018
Investituur van een nieuwe broeder